Hamilelik döneminde annede bir çok değişiklik olmaktadır bunlardan biride hemoroide yatkınlığın artmasıdır, var olan şikayetlerin şiddetlenmesidir.
Hamileliğin ilk dönmelerinde önemli bir fiziki değişiklik olmasada 4 aydan sonra rahmin, bebeğin büyümesine paralel olarak karın içi basınç artar. Diğer taraftan 6-7. aydan sonra büyüyen uterus (rahim), bebek toplar damarlara direk basınç yaparak bu basınç artışını dahada artırır. Artan bu karın içi basınç, direkt bası toplar damarın geri dönüşünde güçlüğe, damar içi basıncın artmasına sebep olur. Toplar damar içindeki basınç artışı damarda genişleme yaparak hemoroid oluşmasına, var olan hemoroidin ilerlemesine sebep olabilir.
Hamilelik döneminde beslenme, dışkılama alışkanlığının değişmesi de kabızlık, sık dışkıya çıkmaya sebep olarak hemoroidden kaynaklanan şikayetleri artırır. Bunlara paralel olarak dışkılamanın zorlaşması sebebiyle daha fazla ıkınmak da sorunun daha fazla hissedilmesine neden olur.
Doğum normal yolla yapıldığında doğumun gerçekleşmesi için abartılı düzeyde uygulanan ıkınma var olan hemoroidlerin anüs dışına çıkmasına, tromboze hemoroid (boğulmuş basur) denilen çok daha ağrılı durumun ortaya çıkmasına sebep olur. 1 hafta 10 gün süren boğulmuş basurdan kaynaklanan bu ağrılı durum hastaya doğumda çektiğinden daha fazla acı verir.
Gebelik döneminde hemoroid olmamak, var olan hemoroidden kaynaklanan şikayetlerin artmaması için dışkılama alışkanlığının normal sınırlarda tutulması en doğru yaklaşımdır.
Bunun için posalı gıdalar olan sebze, meyve, kepekli ekmek alışılmıştan daha çok tüketilmeli, dışkılama ihtiyacı ertelenmemeli, mümkün olduğunca kahvaltı sonrası tuvalete gitmeyi düzenli hale getirilmelidir. Özellikle gebeliğin son çeyreğinde tuvalette fazla kalınmamalı, fazla ıkınılmamalıdır. Hamilelikteki basurlar genellikle doğum sonrası kendiliğinden gerileyerek çok küçülür.
Gebeyken Basur Tedavisi Yapılır mı?
Gerek çoğunun doğumdan sonra kendiliğinden geçemesi, gerek bebeğe zarar vermemek için ve gerekse bölgenin hassasiyetinin artmış olması sebebiyle girişimsel tedaviler (ameliyat, lazer, THD, lastik tedavisi) doğumdan hatta loğusalık süresi bittiği dönemden sonraya ertlenir.
Gebelerde Basur Tedavisi Nasıl yapılır
Yukarıda bahsedildiği gibi az veya çok riskli olan girişimsel tedaviler uygulanmaz. daha çok konservatif tedaviler dediğimiz ilaç, evde uygulamalarla tedaviye çalışılır.
Bunların en etkili ve yaygın kullanılanı ılık su oturma banyosudur ve ağrı en iyi bu şekilde azaltılır. Buna ek olarak çok gerekli ve etkili olmasa da daflon Tablet kullanılabilir. Bölgesel kremler, fitiller pek etkili değildir.
7 aylık hamileydim arka makatımdan kan gelmeye başladı doktora gittim hamililiktendir dendi şimdi ise doğum yaptım bebeğim 8aylık oldu ve aynı şey hala devam ediyor çok zor tuvelete çıkıyorum gabızlıkta var ne yapmalıyım teşekür ederim
Dr.Atilla Kaya
Merhaba Bahar hanım
Kabızlığı mutlaka engelleyin hala kanama varsa muayene olup teşhis koydurun.
6 aylık hamileyim hemoroitten tedavi gördüm ama 2 gün gece gündüz sancılarım dinmedi operasyon geçirdim ama hala birtanesi şiş digerinin içinde kan pırtılaşması olmuş çıkardılar digeriyle hala çekiyorum sancıyı fitil ve krem kullanıyorum parol içiyorum ama sancımı dimdirmiyor doktorum navalgin iğneleri verdi kullanmam için ama korkuyorum ne yapa bilirim
Dr.Atilla Kaya
Hasibe hanım yapacağınız en iyi şey sık sık sıcak su oturma banyosu.
9 aylik hamileyim dogum yapmama 2 hafta kaldi fakat son 1 hafta icinde hemoroit olustu bende.tuvalete 2 gunde bir gidebiliyorum ve zorlaniyorum.az bir cikinti olustu ama rahatsizlik veriyor.normal yollarla nasil kurtulabilirim.bide doktorum normal dogum dedi ikinirken dogum esnasinda daha cok cikmasindan korkuyorum.
Dr.Atilla kaya
Bu dönemde yapılacak fazla şey yok kabızlığı engellemeniz yeterli,normal doğum şikayetinizi artırabilir.
merhabalar.ben 6,5 aylık hamileyim . hemoroit hastalığım var ancak sürekli değil neredeyse iki ayda bir oluşuyor.elimde hamile değilken kullandığım kortos var hamilelikte kullanımı hakkında fazla bir bilgiye ulaşamadım kullansam zararı olur mu acaba ?
Op.Dr.Atilla KAYA
2 ayda bir oluyorsa ilaç kullanmak yerine kabızlığı çözmeniz daha etkili olur
dokuz aylık hamileliğim sonrasında normal doğum yaptım doğumdan hemen sonra makat bölgesinde iki tane meme şeklinde çıkıntı meydana geldi ağrım çok oluyo dışkıdan sonra yanma oluyo ağrım çok oluyo fitil kullandım iki haftadır kullanıyorum ama bir faydası olmadı nasıl tedavi olabilirim
Op.Dr.Atilla Kaya
anlattıklarınız makat çatlağı belirtileri ne benziyor
merhabalar ben 7 ay önce hemoroit ten ameliyat oldum hiç düzelemedim halen ağrılarım var tuvalete çıktıktan sonra ağrım oluyor bazen kanamam oluyor ameliyat olmadan önce doktorum çatlak vardemişdi birde dış hemoroit vardı normal ameliyat oldum ama hiç sorunlarım geçmedi ve dotorum ameliyattan sonra dikişlerin olduğu yer sertleşmiş yani damar sertliği olmuş dedi yeniden küşük bi operasyonla almamız gerekir dedi ne yapmalıyım korkuyorum şimdi ameliyattan napacağımı bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler
Op.Dr.Atilla KAYA
makat çatlağı olabilir
2 sene önce normal dogum yaptım bir şişlik oldu bende ama hiç şikayetim yoktu acı yedim şimdide agrım var dr gitmekten korkuyorum ne yapacagım bilmiyorum ne olur bi açıklama yaparmısınız bide basur ameliyatında narkoz yokmuş dogrumu. şimdiden çok teşekkür ediyorum
Op.Dr.Atilla KAYA
acı varsa çatlak olabilir,ağrı varsa tromboze hemoroid olabilir
basur un tedavisi narkozsuzda yapılabilir.
Merhaba, 8aylık hamileyim 4.seviye hemoroit olduğu söylendi. Normalde çok şiddetli ağrı yapmıyor kanama da olmadı. Hamileliğim normal gidiyor başından beri de özellikle Normal doğum yapmak istiyorum ama öneriniz ne olur? Sonraki süreçlerde neler yaşayabilirim ve ne yapmalıyım? Teşekkürler
genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız
Op.Dr.seher Şirin